Przechowywanie w kuchni – czyli gdzie to wszystko pomieścić?

12.01.2023

Przechowywanie w kuchni – czyli gdzie to wszystko pomieścić?

W kuchni jest wiele przedmiotów i czasami trudno je wszystkie pomieścić. Na pewno nie chcesz trzymać ich na blacie kuchennym, tak aby były widoczne. Dlatego warto pomyśleć, jak rozwiązać problem przechowywania w kuchni. Nie chodzi tu tylko o żywność, ale także sprzęt, który używasz na co dzień do gotowania.

W tym artykule pokażę Ci parę pomysłów na przechowywanie w kuchni.  

Od czego zacząć?

Najłatwiej jest, kiedy dopiero urządzasz swoją kuchnię. Zaprojektuj jedną duszą szafkę (czasami wyglądającą, jak szafa), gdzie będzie wiele półek, które będą dostosowane do pomieszczenia wiele produktów oraz sprzętu kuchennego. 

Przechowywanie w kuchni jest istotne. Dlatego jeśli nie masz już takiej możliwości, bo Twoja kuchnia jest dawno urządzona to…. no właśnie, co wtedy zrobić?

Sprytne schowki – przechowywanie w kuchni suchej żywności

W każdej kuchni znajdują się suche produkty, które często są wykorzystywane podczas tworzenia cudownych potraw. Warto mieć je uporządkowane. Patenty na przechowywanie w kuchni mogą być różne. 

Szafki z przegródkami – jest to najprostszy sposób przechowywania. Za pomocą plastikowych organizerów oddziel np. makarony od płatków, czy różne rodzaje mąk od przypraw. 

Duże słoiki – to bardzo praktyczny, a co więcej estetyczny sposób przechowywania produktów. Nie musisz chować ich w szafkach. To rozwiązanie pozwoli Ci na postawienie słoików na szafkach. Będą się doskonale prezentować. W takich pojemnikach możesz przechowywać np. makarony włoskie (https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie), ryż, cukier, mąkę, czy płatki. 

Dlaczego warto postawić na słoiki?

Pewnie myślisz sobie, że to spory wydatek. Na pewno większy niż zwykłe przegródki. Jednak dzięki temu ochronisz produkty przed molami spożywczymi, które często znajdują swoje mieszkanko w suchej żywności.

Plastikowe pojemniki – alternatywą dla szklanych słoików są szczelnie zamykane plastikowe pojemniki. Są tańsze, a tak samo skuteczne. Wszystkie produkty zachowają swoją “świeżość”, a mole spożywcze nie dostaną się do środka. Dzięki temu nie spotkasz się z niemiłą niespodzianką po otwarciu produktu. 

Przechowywanie – kuchnia z wkładem na sztućce

Wszystkie sztućce powinny mieć swoją własną przegródkę. Dzięki temu łatwiej je znaleźć oraz wyjąć. Dlatego warto zakupić wkład do szuflady, który jest podzielony na kilka przegródek. Dzięki temu możesz w prosty sposób rozdzielić widelce, noże, łyżki i łyżeczki. 

“Nie chce kupować plastikowego organizera do szafek. Nie podoba mi się. Co wtedy?”

Spokojnie, jest alternatywa. Na rynku znajdziesz zestaw plastikowych, modułowych przegródek do szafek. Są to długie płaskie pasy. Najpierw dopasuj długość do szafki, a następnie złam w odpowiednim miejscu, aby włożyć do szafki. Możesz tworzyć różne kombinacje. 

Przechowywanie w kuchni sztućcy
Możesz wybrać bardziej estetyczny wkład do szuflady z drewna.

Kuchnia – przechowywanie filiżanek i kubków 

Najprostszy i tradycyjny sposób, to umieszczenie ich w wiszących szafkach. Prosty dostęp do takich przedmiotów to podstawa. Jeśli nie mieszczą się w półce, możesz postawić jedną szklankę na drugiej (sama tak przechowuje w swoim domu) lub pomyśleć o zamontowaniu relingów przy szafkach, lub na ścianie. Wtedy powiesisz swoje najpiękniejsze filiżanki lub kubki – jest to praktyczne, ale i dekoracyjne rozwiązanie. 

Patenty na przechowywanie w kuchni garnków i pokrywek 

Przechowywanie w kuchni żywności i przypraw, to nic w porównaniu z garnkami i pokrywkami. Różne kształty, rozmiary, wystające uchwyty i rączki. Co z tym zrobić, aby nie “zagracić” kuchni, a mieć estetyczny wygląd wnętrza?

Przegrody do szuflad, półek – pozwoli to na uniknięcie bałaganu w szafkach. Garnki najlepiej ustawiać pionowo, a pokrywki poziomo – najlepiej ułóż je od największej od najmniejszej. Wtedy będzie Ci łatwiej wyjąć je z przegródki. Do przechowywania pokrywek możesz użyć stojak (organizer), który będzie specjalnie dostosowany do góry od garnka. 

Mata antypoślizgowa – umieść ją w szafce, aby uniknąć zarysowania i obicia garczków. Co więcej, wszystkie przedmioty zostaną na swoim miejscu i nie będą się przesuwać podczas otwierania i zamykania schowka. 

Relingi – jeśli nie masz miejsca w szafkach, to co powiesz na relingi? Mocowane do ściany zorganizują Twoją przestrzeń w kuchni. 

Przechowywanie w kuchni - garnki i pokrywki
Zamiast montować relingi możesz użyć haczyków wkręconych do wiszących szafek lub półek.

Rozwiązania nie tylko do domu

Te rozwiązania sprawdzą się nie tylko w domu, ale także i w restauracjach czy hotelach. Przechowywanie w kuchni w takich miejscach jest jeszcze bardziej istotna. Szczególnie wtedy, kiedy zapowiada się duży bankiet i trzeba szybko wydać różne potrawy. 

W restauracjach czy hotelach istotne jest także, aby sporządzić odpowiednie menu. W karcie nie może być za dużo dań, ponieważ wtedy: a) nie pomieścisz wszystkiego w szafkach, b) za dużo produktów utrudnia ich znalezienie nawet w dobrze zorganizowanych półkach. Postaw na sprawdzone dania. 

A może chcesz dowiedzieć się, jak skomponować menu hotelowe? Odwiedź https://apartamenty-chotarz.pl/jak-skomponowac-menu-hotelowe-przydatne-wskazowki/ i dowiedz się więcej! 

Jak widzisz, jest wiele rozwiązań, które możesz dodać do swojej kuchni. To tak naprawdę tylko kilka z nich, które możesz zastosować, wykorzystując sprytne schowki. Przechowywanie w kuchni często może stanowić challenge. Jednak dobra organizacja i przemyślane decyzje doprowadzą Cię do sukcesu. 

Mogą Ci się również spodobać

Materiał na zasłony – jaki najlepiej wybrać?

19.04.2022

Urządzając pomieszczenie, ważne są nie tylko meble oraz kolory ścian. […]

Czy warto mieszkać na odludziu?

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi ma dość szybkiego tempa […]

Siatka leśna – jak montować?

Siatki ogrodzeniowe królują na wielu posesjach. To one zapewniają prywatność […]